Манолова: Изправени сме пред заплаха „Европа на два стандарта“

Смятам да подам петиция в ЕП, с която да покажем, че българите не приемат наличието на двойни стандарти при храната

В момента сме застрашени от това към „Европа на две скорости“ да се добави и „Европа на два стандарта“. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на обществена дискусия в парламента под надслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“. Разговорите бяха посветени на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

„Смятам да подам петиция в Европейския парламент, с която да покажем, че българските граждани не приемат наличието на двойни стандарти на хранителните продукти и да настояваме за европейски законодателство за определянето на тези стандарти“, добави Манолова.

"В момента има изисквания продуктите да са безопасни и в етикетите да бъде отразено съдържанието им, но няма забрана за продаването на един и същи продукт с различни показатели в различните страни", заяви омбудсманът.

„Аз съм категорична, че е нужна промяна в Европейското законодателство. Промяна на закона трябва да бъде в три точки – първо да се забрани продаването на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в различни точки на Европа, второ, да бъде създаден ясен механизъм за контрол. И трето – предвиждане на сериозни санкции срещу нарушителите на тези правила. Оптимисти сме че това е възможно особено след изказването на г-н Юнкер в средата на миналата седмица“, изтъкна Мая Манолова.

По думите ѝ темата е чувствителна и болезнена за българските граждани. „Позицията ми на национален обществен защитник е пределно ясна – наличието на двойни стандарти на храните е не само дискриминация, но и обида за българските граждани", заяви омбудсманът на България . Необходимо е да се даде отговор на въпросите какви точно са разликите в стандартите и как влияят те върху здравето.

„За това изготвихме едно опростено потребителско проучване как стоки под един и същ бранд се предлагат в три европейски столици – Берлин, Виена и София. Изследвахме и сравнихме съставките, които са посочени в етикетите. Също така обърнахме внимание и на цените на продукти, закупени от магазините на една и съща верига. Така например, в детско пюре, маркирано като БИО, рапичното олио е 1,3 на сто в продукта на нашия пазар с цена 2,15 лв., а на немския пазар същото има 0,9 на сто съдържание на рапично олио и доста по-ниска цена от 1,66 лв. Детски натурален сок пък у нас струва със 147% по-скъпо – 3,39 лв., докато в Берлин цената му е 1,37 лв., макар и без особени отлики в съдържанието. в Берлин и Виена Най-популярната газирана напитка се прави със захар, докато в България с фруктозо-глюкозен сироп", коментира Мая Манолова.

"Равенството в правата на хората и уважението към всеки човек е в основата на създаването на ЕС", заяви българският еврокомисар Мария Габриел във видеопослание, специално за форума в София.

Според нея категорично недопустимо е да има разлики, малки или големи, в хранителните продукти. "Какво да кажем на една българска майка, която разбира, че детето й се храни с продукти, които са различни от тези за едно европейче", възмути се тя.

"Подобни практики нямат нищо общо с бизнес етиката и трябва да бъдат променени. Двойните стандарти са неприемливи, каза еврокомисарят и посочи, че и шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер е на същата позиция, както и еврокомисарят за защита на потребителите. Досега 21 правителства са предоставили поисканата от ЕК информация, тъй като в момента се събират доказателства за двойния стандарт. Търсенето на решения е плод на общи усилия", заключи Габриел.