Министър Нанков: ВиК мрежата е над 90 000 км – това са 233 магистрали „Тракия“

Предстои да се финансират регионални инвестиционни проучвания в още пет области – Габрово, Велико Търново, София област, Хасково и Плевен

Над 90 хил. км е общата дължина на линейната ВиК мрежа в страната - измерими в пътна инфраструктура, това са 233 магистрали „Тракия“. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на организираната от Световна банка международна конференция „Опазване и устойчиво използване на водите в България“.

„Тези съоръжения трябва да се поддържат в изправност във всяка част от денонощието, защото, за разлика от пътищата, при ВиК инфраструктурата няма обходни маршрути. Секторът е много по-чувствителен, защото има и силен социален ефект“, добави министърът. Според него темата за предизвикателствата пред развитието на ВиК инфраструктурата е важна, като не може да се даде адекватен отговор, тъй като различните експертни мнения пораждат различни подходи и дават различна визия за решаването му. С помощта на колегите от Световна банка, на цялата научна, академична и професионална общност, трябва да дадем най-правилното решение и да отговорим на големите обществени очаквания, заяви Николай Нанков. За разлика от пътищата, които се виждат ежедневно от всеки, водопроводите и канализацията са скрити под земята. Поддържането и развитието им изисква не по-малко усилия, финансов ресурс, експертиза и познания, подчерта той.

Министър Нанков посочи, че измененията на климата се проявяват в екстремни климатични явления, като проливни дъждове, наводнения, засушаване, като поставят на изпитание не само човешкото здраве, психика, а и целия икономически и социален живот, в това число ВиК отрасъла и ВиК инфраструктурата. Затова в тези условия превенцията и управлението на риска са от съществено значение и Министерството на регионалното развитие и благоустройството провежда планова и устойчива политика.

Регионалният министър напомни, че в страната за първи път от почти 30 години е започнало строителството на два нови язовира, изцяло предназначени за питейно-битово водоснабдяване – „Пловдивци“ край Рудозем и „Луда Яна“ край Панагюрище, които ще осигуряват чиста вода за населението през всичките месеци на годината. От няколко седмици в Панагюрище има сериозен проблем заради чести аварии във водопроводната мрежа, който в последните 30 години не е бил характерен за нито едно населено място от общината, припомни Нанков. Единственото решение за качествена услуга, за нормални доставки, в нормални количества, на социално поносима цена на питейна вода в общината е язовир „Луда Яна“, посочи министърът. Това е доказателство колко прагматично и визионерски министерството е локализирало инвестицията по линия на изпълнявания чрез заем от Световна банка проект.

Министърът напомни, че през юли тази година, в рамките на същия проект, стартира и дългоочакваната рехабилитация на язовирната стена на яз. „Студена“, който водоснабдява над 100 хил. души в община Перник. Ремонтните дейности се извършват в експлоатационни условия, с използване на иновативни и модерни технологии за страната, като ремонтът ще удължи живота на язовира с поне 50 години и ще направи безопасна експлоатацията му.

В периода 2007-2013 основните инвестиции бяха реализирани по линия на европейските фондове, в резултат на което бяха изградени нови пречиствателни съоръжения за отпадъчни води, подменена, рехабилитирана и новоизградена ВиК линейна инфраструктура, напомни Нанков. През 2018 г. със средства от Оперативна програма „Околна среда“ предстои стартиране на инвестиция от близо 1,5 млрд. лв. в рехабилитация и изграждане на инфраструктура на база на извършените регионални прединвестиционни проучвания (РПИП), напомни министърът. Това беше новият подход, заложен още на етап програмиране на оперативната програма. По новата ОПОС, на територията на 16-те области с консолидирани ВиК оператори, ще се изградят пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, колектори, водопроводи, ще се подменят агрегати, помпени станции с цел повишаване на енергийната ефективност в сектора. Ще се работи в контекст на нуждите на областта, на потребностите на цялото, а не на потребностите на местна общност. Т.е. справедливият и солидарният модел, който се съдържа в механизма на консолидирането ще бъде водещ в новия механизъм на реализиране на вик проектите в рамките на настоящия програмен период, обясни регионалният министър, като подчерта, че подобно нещо не е правено досега в България.

Имаме уверението на колегите от ОПОС, че от спестения финансов ресурс при възлагане на РПИП ще бъдат финансирани инвестиционни проучвания в петте области – Габрово, Велико Търново, София област, Хасково и Плевен, които извървяха пътя на консолидацията със съответните решения на общинските съвети. Те ще покажат ясно какви са нуждите и както в останалите 16 консолидирани области ще използваме в максимална степен ресурса, за да решим по най-ефективния и от финансова, и от социална гледна точка проблемите с ВиК инфраструктурата в тези области, заяви министърът.

След настоящия програмен период средствата за ВиК инфраструктура от европейските фондове ще бъдат силно ограничени. Ще се премине от грантово финансиране, което в момента е основният източник на финансов ресурс за ВиК отрасъла, към отпускане на нисколихвени кредити, към предоставяне на банкови гаранции. Все по-често ще говорим за „рециклирани“ пари. Трябва да се настроим към тези процеси, които текат на глобално ниво, каза още Нанков. По думите му, публично-частното партньорство може да бъде приложимо в отрасъла, но много внимателно, като се държи сметка за социалната поносимост. Ако се построи едно пречиствателно съоръжение с частни инвестиции и се обяви висока цена за пречистване, това неминуемо ще се отрази върху цената на водата, която е и чувствителен елемент, обясни министърът.

В момента, от междуведомствена работна група с консултант Световна банка, се изготвя стратегия за финансиране на отрасъла в дългосрочен план. Тя ще разработи вариантни за финансиране и ще бъде избран този модел, който ще бъде най-подходящ за нашите условия и който в дългосрочна визия ще създаде устойчив от екологична, социална и финансова гледна точка отрасъл в страната, каза министър Нанков. Гражданите трябва да са спокойни. Няма да има драстично повишаване на цената на водата, подчерта той. Там, където има нужда от промяна, тя ще се одобрява първо от общинските съвети, след това от съответната асоциация по ВиК и накрая от Комисията за енергийно и водно регулиране, обясни Нанков и допълни, че това ще става плавно, без шокови повишавания. Главната цел е гарантиране на по-добра, по-качествена услуга за населението, категоричен бе регионалният министър. Според него тези неща трябва да се коментират от най-ниско политическо ниво пред обществото, за да се разбере каква е ролята на плавното повишаване. Ако не се взимат подобни решения от местните общински съвети, нито ВиК има право, нито КЕВР ще вземе подобно решение, обясни министърът пред медии.