Борисов: Откриването на офис на ЕИБ ще улесни българския бизнес - bulgaria.utre.bg

Борисов: Откриването на офис на ЕИБ ще улесни българския бизнес

18 септември 2017, 12:46 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър МС

Само за 2016 г. сме подписали договори в размер на 467 млн. евро, посочи президентът на банката Вертер Хойер

Откриването на офис на ЕИБ ще улесни максимално българския бизнес в представянето на своите проекти. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София, цитиран от агенция „Фокус“.

„Това е банката на европейските държави. Това е банка-символ на прозрачност и на правилно управление на проектите. За да сме челното място на Европа означава, че българската администрация е на достатъчно високо равнище и добър капацитет. Това е огромен финансов динозавър, но признание на стабилната банкова система. След първия метродиаметър ще се учудите колко бързо и качествено сме напреднали в тези строежи. Радвам се, че новият колега е от съседна Гърция“, заяви Борисов.

Той благодари за това, че могат да се пращат и средства за образователната инфраструктура. „Съвременното развитие на света изисква бързо да променяме и своя капацитет в образованието. Когато започне председателството и през този офис ще можем да говорим за Балканите като едно място за по-добро живеене. Хората от Балканите се нуждаят от перспектива. Тогава младите ще мислят варианти. Ще изтече обаче много работна ръка. Да си пожелаем да ни е успешен офисът и българският бизнес да има шанса да се развива така добре“, каза още Бойко Борисов.

Очакваме добри проекти в България – това ще бъде в полза и на ЕС, каза от своя страна президентът на ЕИБ Вернер Хойер на откриването на офиса на банката в София.

„Ние сме най-голямата многонационална банка. Ето защо трябва да допринасяме за промените. През последните няколко десетилетия имаше недостатъчни инвестиции в ЕС. От това произтичат множество заплахи. Дълбоко убеден съм и много вярвам в европейския дух. През последните 25 години ЕИБ оказва подкрепа на основни сектори в България. Общият ангажимент е около 500 млн. евро. Само за 2016 г. сме подписали договори в размер на 467 млн. евро. Оказваме подкрепа на малки и средни предприятия по линия на плана „Юнкер“. Сега след 2 години работа по плана сме постигнали повече от 2/3 от това, което трябваше да постигнем до следващата година“, коментира Хойер.

По думите му в синхрон с тяхната мисия е да предоставят не само финансиране, но и консултантски услуги. „В България това се осъществява с нашия консултантски екип. Оказваме подкрепа на България за прилагането на различни финансови резултати. ЕИБ в добро сътрудничество с България може да представи добри проекти, които да отговарят на условията за финансиране. Днес заедно с Бойко Борисов имахме среща и за мен е удоволствие да представя нашия колега, който ще оглавява представителството ни в София. Надяваме се да откликнем да потребностите на местните институции. Винаги сме били ангажирани към подкрепа за инвестиции в реалната икономика. Ние сме и най-големият кредитополучател в света. Взимаме съществени заеми, за да може от наша страна да отпускаме кредити“, каза още Вернер Хойер.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика