Сериозен ръст на вноса на менте-стоки у нас

Най-често задържат фалшиви стоки по южните ни граници

Сериозен ръст на разкрити нелегални стоки, внасяни у нас, които имитират световноизвестни марки отчитат от Агенция "Митници". За първите шест месеца на годината са задържани двойно повече контрабандни дрехи, обувки, парфюми и аксесоари в сравнение със същия период на 2016-а. Според органите за контрол по границите това се дължи на завишено търсене на по-евтините стоки-ментета.

Иззетата стока се унищожава от властите. Само преди дни митничари от Русе задържаха поредна пратка дрехи - имитация на световноизвестни марки. Фалшификатите са били смесени с редовна стока и така са влезли у нас от Турция. Крайната им дестинация е била Украйна.

"За първите шест месеца на тази година има 268 случая на задържане на стоки, за които съмнение, че нарушават права на интелектуалната собственост. Задържани са над 600 хил. артикула. За сравнение с цялата минала година задържаното количество е 635 хил. артикула", коментира Тамара Влайкова, говорител на Агенция "Митници" за БНТ.

"Най-често задържаме фалшиви стоки по южните ни граници и на митнически пункт Капитан "Андреево" и "Лесово". Немалко количество се задържа и във Варна и на митница аерогара София. Това са основните входни точки", обясни говорителят на Агенция "Митници".