Президентът на посещение в САЩ

Той ще прекара цялата седмица в Америка

Президентът Румен Радев е на посещение в Съединените американски щати за периода от 18 до 25 септември 2017г., предаде пресслужбата на МВнР.

Той ще част ръководи официалната българска делегация, в която участва и вицепремиерът Екатерина Захариева, която ще вземе участие в 72-та сесия на Общото събрание на Организацията на Обединените нации. Сесията, която се провежда в Ню Йорк, започна на 14 септември 2017 г., а Общият дебат на високо ниво ще бъде официално открит на 19 септември.

Дискусиите на делегациите тази година са „С фокус към хората: стремеж към мир и достоен живот за всички на устойчива планета”. Акцент се поставя върху укрепването и поддържането на мира, реализирането на целите на устойчивото развитие и справянето с климатичните промени, зачитането правата на човека и основните свободи, както и с въпросите, свързани с мигрантския и бежански поток.

В рамките на сесията, в периода от 18 до 22 септември, Захариева ще участва в редица многостранни формати, на които ще бъдат дискутирани широк спектър от въпроси, свързани с международния мир и сигурност, противодействието и предотвратяването на тероризма и насилствения екстремизъм, борбата с трафика на хора.

Тя ще проведе и над 10 двустранни срещи със свои колеги от региона на Азия, Близкия Изток и Северна Африка, Латинска Америка и Европа.

В Деня на независимостта на Република България, официалната ни делегация ще посети Българската църква в Ню Йорк, където ще се срещне с митрополит Йосиф и ще бъде отслужен молебен по повод националния празник. По-късно през деня е планирана и среща с българската общност в Ню Йорк.

Делегацията ни ще посети и българската православна църква в Чикаго „Св. София“. В програмата са предвидени срещи с кмета на града и представители на българската общност.