Над 50 хил. работещи българи искат обучение с ваучери

Сред най-желаните специалности са вътрешни и международни превози на товари и на пътници

Над 50 хил. работещи българи са поискали да се включат в различни обучения с ваучери, осигурени по европрограма. В някои региони дори одобрените не могат да започнат курсовете, защото няма достатъчно желаещи или няма база., съобщава бТВ.

Към момента малко над 8000 души са получили ваучерите си. Най-много са за обучения за придобиване на професионална квалификация.

Сред най-желаните специалности са вътрешни и международни превози на товари и на пътници. Над 1500 пък са издадените ваучери за обучение по чужд език, като най-голям е интересът към английския.

28-годишната Венцислава Кенарова работи в магазин в центъра на Русе и е одобрена да учи румънски език. От всички школи в района, регистрирани като доставчици на обучение по румънски език са й отговорили, че няма групи. "Всички ми отговориха почти едно и също - няма група, не знаят дали ще се събере и да звъня периодично", разказва тя.

Доставчиците на обучение по европрограмата не са длъжни да правят курс, когато няма достатъчно желаещи. Центровете твърдят, че сред причините да се стигне до казуса е забраната да се провеждат дистанционно обученията.

Друга причина е забраната висшисти да кандидатстват по програмата, както и изискването за съфинансиране от страна на одобрените.

"Имам един желаещ за обучение по туристическа анимация, който няма къде да изкара обучение. За козметик, няма къде, за румънски език - също", казва Румен Христов, директор на учебен център.

Според специалисти, ако групите бяха отворени и за висшисти, щяха да са пълни.

Заради невъзможността много хора да започнат обучение се очаква да останат пари по програмата и да се обяви нов прием. Тогава тези, които не са започнали курс, ще могат да сменят желанието си и да се включат в друг.