Премиерът на Япония обмисля предсрочни избори

Покрай ситуацията със Северна Корея и хаоса в опозиционната Демократическа партия, рейтингът на Шинзо Абе е близо 50%

Японският премиер Шинзо Абе обмисля провеждането на предсрочни избори през следващия месец. Според експерти целта му е да се възползва от положителния си рейтинг, покачен сред избирателите заради проблемите на основната опозиционна партия. Покрай ситуацията със Северна Корея и хаоса в опозиционната Демократическа партия, рейтингът на Шинзо Абе е близо 50 %.

По информация на членове от управляващата партия премиерът е разговарял с председателя на партия „Нова Комейто“ (коалиционен парньор на партията на Абе) и му е казал, че не изключва варианта за разпускане на законодателния орган по време на извънредната му сесия, която ще започне на 28 септември.

С това Абе ще предизвика парламентарни избори година преди края на мандата на сегашния парламент и ще изненада опозиционния си конкурент, Японската демократическа партия. Според японския премиер тя няма да успее да реагира навреме заради скорошната смяна председателя й и дезертьорствата и скандалите, от които стабилността й е разклатена в момента.„Досега изглеждаше, че изборите ще са следващата есен, но трябва винаги да сме готови за битка“, заяви лидерът на партия „Комейто“ Нацуо Ямагучи.

През 2014г. Абе отново предизвика предсрочни избори, с което си осигури голяма победа във вота, превърнал се в референдум „за“ и „против“ неговата политика за икономически подем.