Меркел: Унгария може да понесе санкции - bulgaria.utre.bg

Меркел: Унгария може да понесе санкции

16 септември 2017, 14:31 | Мила Иванова
  • Снимка:
    wikimedia commons

Германският канцлер подкрепи създаването на единни европейски стандарти за приемане на бежанци

Унгария може да понесе финансови санкции, ако не изпълни решението на Съда на ЕС, който й нареди да приеме своя дял от квотното разпределение на пристигащите в Европа бежанци. Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.
Това изказване на Меркел в интервю за в. "Нордвест цайтунг" подсказва втвърдяване на позициите на Германия към правителството на Виктор Орбан. То се противопоставя на споразумението, според което всяка страна от ЕС трябва да приеме квота от бежанци.
"Всеки който отхвърля тази солидарност, трябва да приеме, че това няма да остане без последици, включително при преговорите за бъдеща финансова подкрепа", подчерта канцлерката седмица преди парламентарните избори в Германия. Позицията й съвпада с тази на лидера на социалдемократите Мартин Шулц, отбелязва ДПА.
Меркел е заявила пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че "засега не можем да се откажем от контрола на границите си", се казва в публикувано днес нейно интервю за медийната група "Функе". "Докато охраната на външните граници не се осигурява така, както си я представяме, ще бъде съвършено правилно да запазваме контрола над важни участъци от вътрешните граници", подчерта Меркел. Според нея проверките ще продължат, докато има нужда от тях и в момента е трудно да се прогнозират времевите рамки.
Австрия и Германия въведоха граничен контрол през септември 2015 г. в разгара на миграционната криза, припомня ТАСС.
Меркел посочи, че ислямисткият тероризъм е заплаха за целия свят, а "сред бежанците има някои, които планират терористични актове". Поради това е нужно да се запазва бдителност, смята тя.
Освен това германският канцлер подкрепи създаването на единни европейски стандарти за приемане на бежанци.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят