Русия, Турция и Иран с обща декларация за създаване на зони за деескалация в Сирия

Зоните ще бъдат 4 и ще включват областите Източна Гута, Идлиб, Хомс, Латакия, Алепо и Хама, както и някои райони от Южна Сирия

Русия, Турция и Иран решиха да създадат зони за деескалация в Сирия с мандат за 6 месеца. Това се казва в обща декларация за тристранната среща в столицата на Казахстан Астана, предаде Ройтерс. Зоните ще бъдат 4 и ще включват областите Източна Гута, Идлиб, Хомс, Латакия, Алепо и Хама, както и някои райони от Южна Сирия.

Шестмесечният срок може да бъде удължен. Целта на този акт е да се гарантира спазването на режима за прекратяването на бойните действия, териториалната цялост на Сирийската арабска република, както и да бъде продължена борбата с тероризма, съобщи външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов.

Освен общата декларация, са приети и 4 документа, които включват мандат за разполагане на наблюдатели на трите страни в зоните за деескалация, правила за използване на военна сила, ред за функциониране на контролно-пропускателните пунктове, както и създаване на съвместен координационен център за съгласуване на действията по контрола на деескалацията в зоните.

Договорени са границите на зоната за деескалация в западната провинция Идлиб, но все още се обсъжда какви сили да бъдат разположени в там,тъй като Идлиб е под контрола на бунтовническа коалиция начело с бившия клон на Ал Каида – „Фронта Нусра“. Трите страни се договориха, че новата среща за разискване на въпроса за Сирия ще се състои в Астана в края на октомври.