Външно осъди поругаването на надгробни плочи в еврейско гробище в София

Политика

15-09-2017, 16:00

Снимка:

mfa.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма данни за пострадали българи при инцидента в лондонското метро към 12:00 ч.

От МВнР са уверени, че извършителите на този акт ще бъдат разкрити

Министерството на външните работи осъжда поругаването на надгробни плочи в еврейското гробище в Централен Софийски гробищен парк, предадоха от ведомството.

Оскверняването на религиозни паметни знаци е акт на вандализъм, който е посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух.

Българското общество е пример за проява на търпимост, доброжелателство и уважение между хората с различен етнос, религия и култура. Подобни действия са в пълно противоречие с моралния избор на българското общество, доказало през вековете силите си в защита на принципите и ценностите на хуманизма, толерантността, върховенството на закона.

Уверени сме, че извършителите на този акт ще бъдат разкрити от компетентните български институции и ще понесат своята отговорност.

По-рано излезна информация, че вандали са осквернили еврейското гробище в столицата. Зам.-кметът Тодор Чобанов увери еврейската общност, че ще се вземат всички необходими мерки за установяване на извършителите и техните подбуди.

От "Шалом" изразяват надежда щетите скоро да бъдат възстановени. "Вярваме, че отговорните институции ще гарантират в бъдеще подобни действия да не се повтарят", заявяват от организацията.