Караниколов обсъди с посланика на Куба възможностите за увеличаване на стокообмена

През първите пет месеца на 2017 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 20.47 процента

Считам, че между България и Куба съществуват редица начини за взаимноизгодно сътрудничество в много области, в синхрон с членството на България в Европейския съюз и членството на Република Куба в Асоциацията за латиноамериканска интеграция, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба в България, информираха от ресорното ведомство. Той допълни, че се надява в рамките на добрите двустранни отношения да се набележат и реализират конкретни инициативи за увеличаване на взаимната търговия, инвестициите и осъществяването на съвместни проекти в области от общ интерес.
На срещата бяха обсъдени още и възможността кубинската страна да закупи кораби и други плавателни съдове от български производители, както и вариантите пред българските фирми от млекопреработвателната и консервната индустрия да стъпят на кубинския пазар.
Кубинската страна активно изследва начините за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с България, заявил Педро Пабло Сан Хорхе. "Надявам се да постигнем напредък в търговския обмен между двете страни, каквато е и моята цел", подчертал той.
През първите пет месеца на 2017 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 20.47 процента спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 1.53 млн. щ.д.
През 2016 г. стойността на износа на кубинската държава е в размер на почти 3.43 млрд. щ.д. Основни експортни стоки на страната са: нефт, никел, медицински продукти, захар, тютюн, риба, цитруси и кафе.
Куба внася основно: петрол, хранителни продукти, машини и оборудване, продукти на химическата промишленост. През 2016 г. вноса на страната е в размер на 12.34 млрд. щ.д.