Петкова: Обмисляме по-строги мерки срещу кражбата на ток

Всички граждани, които имат подозрения, че някой се опитва да краде ток, да сезират веднага компетентните органи

В Министерството на енергетиката се обсъждат по-строги мерки срещу кражбите на ток. Това каза в ефира на бТВ енергийният министър Теменужка Петкова. "Обсъжда се при промените в Закона за енергетиката да заложим много по-рестриктивни мерки", подчерта министърът.

„Във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Моделът така е структуриран, че тези разходи на практика би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия. Но като цяло остава в обществото чувство на несправедливост по отношение на това, че някой краде електрическа енергия за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци”, изтъкна тя.

Петкова призова всички граждани, които имат подозрения, че някой се опитва да краде ток, да сезират веднага компетентните органи и съответното ЕРП.

Тя даде пример с останалите страни в ЕС, където има много строги механизми за подобен род деяния. „Срокът, за който се заплаща електрическата енергия на много по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за 1 г. Върху една такава мярка в момента водим дебати и в министерството, и с колегите от КЕВР”, обясни Петкова.

От понеделник, 18 септември, Министерството на енергетиката започва проверки в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор във връзка с готовността за есенно-зимния сезон, съобщи още министърът. Такива проверки се правят за трета поредна година.

"Новата мярка от средата на октомври ще е да проверим всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят студения резерв за българската електроенергийна система", отбеляза още тя.