В НС предстои гласуване на доклад за състоянието на националната сигурност

Основните заплахи за страната са както външните военни конфликти, миграционния натиск, така и състоянието на вътрешните системи у нас

През следващата седмица в пленарна зала ще бъде гласуван доклада за състоянието на националната сигурност през 2016 г., съобщават от БНТ. Текстът вече е одобрен от Министерския съвет. Според него основните заплахи за страната и нейните граждани са както външните военни конфликти, миграционния натиск, така и състоянието на вътрешните системи у нас.
На повече от сто страници са описани, както факторите допринесли за стабилността в страната ни, така и външните и вътрешните фактори, носещи рискове. Вчера в кулоарите на парламента депутати изразиха различни мнения основно по отношение на констатацията в доклада,че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват основната цел на България за единна,свободна и мирна Европа.
Засилването на руското военно присъствие на незаконно анексирания Кримски полуостров води до нарушаването на баланса в Черноморския регион и запазване на риска от конфликт-се посочва още в доклада. Сред другите външни рискове за сигурността на страната ни отвън се открояват тероризма, Брекзит и миграционният натиск към Европа.
Посочва се, че все още няма ясна схема, по която да се разграничават бежанците от икономическите мигранти. В доклада се казва още, че най-големият риск за сигурността в Европа е възможността за внедряване на екстремистки клетки. Като риск за региона се оценяват и появилите се претенции на съседни държави за несъществуващи у нас малцинства.

Какво ни заплашва вътре в страната - освен демографския срив и износа на работна ръка, които са традиционни проблеми от години, най-сериозният социален риск всъщност е слабата образованост на висок процент от българите. Според данните на Министерския съвет се увеличава броя на социално- изключените лица. 

Най-големият проблем на здравеопазването у нас остава, че самите работещи в него не могат да оценят качеството на системата, както и че няма път за подобряване на състоянието. В сектора има сериозна кадрова криза, причинена от излизането на голяма част от добрите медици в чужбина. Според доклада не са отстранени предпоставките за корупция в здравеопазването. 

Един от сериозните рискове за националната сигурност е нарастването на потенциала от разпространението на високорискови вирусни и други заразни заболявания. Причините - ниската битова и здравна култура на българина, както и отказа на групи от населението от задължителната имунизация, пише в доклада. 

Друг негативен фактор - контрабандата и продажбата на незаконни цигари са сред основните източници за финансиране на организираната престъпност у нас. Самата тя пък е основен риск за националната сигурност. По данни на Министерския съвет организираната престъпност остава една от главните заплахи за сигурността. Следващо място заемат ДДС измамите, които намаляват националния доход. 

В доклада се посочва все пак, че намалява престъпността, а разкриваемостта се увеличава. Най-много престъпления има в големите градове като доминират битовите. Според данните на МВР обаче кражбите намаляват с почти 15%. От МВР отчитат и спад на умишлените убийства, които за миналата година са били 79. 

Когато говорим за заплахи от външната среда, като основна в доклада се посочва миграционния натиск към Европа. Все още няма ясна схема, по която да се разграничават бежанците от икономическите мигранти. В доклада се посочва още, че има вероятност, макар и ниска от възникване на конвенционален военен конфликт в Югоизточна Европа. Все още Европа няма единна политика за справяне с проблема.