Еврокомисарят по миграцията: Бежанската криза свърши - bulgaria.utre.bg

Еврокомисарят по миграцията: Бежанската криза свърши

14 септември 2017, 16:50 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay

Извънредният граничен контрол вътре в европейската зона за пътуване без паспорти не трябва да бъде продължаван

Извънредният граничен контрол вътре в европейската зона за пътуване без паспорти не трябва да бъде продължаван, защото бежанският поток стихва, заяви днес най-високопоставеният представител на ЕС по миграцията, цитиран от Асошиейтед прес.
Системните проверки на личните документи са забранени в т.нар. Шенгенско пространство, съставено от 26 държави, но бяха направени изключения за Австрия, Дания, Германия, Швеция и Норвегия, която не е членка на ЕС, да наложат контрол по своите граници. Страните казват, че контролът - въведен през 2016 г., след като предната година около един милион мигранти влязоха в Европа, е необходим от съображения за сигурност.
Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обаче каза, че макар и проверките да са оправдани, причините за тяхното въвеждане "вече ги няма".
"Мисля, че това е моментът да се върнем към нормалното функциониране на Шенген", каза той пред журналисти.
Според Аврамопулос външните граници сега са по-стабилни, сделката по миграцията с Турция работи добре, а потокът на мигранти от Турция към гръцките острови миналия месец е бил с 81 процента по-малък от този през август 2016 г.
"През последните две години работихме в кризисен режим, сега е моментът да излезем от кризата", каза Аврамопулос.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят