Н. Димов: Има определени вредни емисии, които следим във въздуха

Заводът за биогаз е едно много модерно производство

Трябва да се предприемат действия, за да се види дали отпадъците в Панагюрище действително са опасни. Наличието на тези отпадъци там не е пропуск в законодателството. Това каза в ефира на бТВ министърът на околната среда Нено Димов.

"Не случайно е сигнализирана прокуратурата, защото това е очевидно нарушение на закона", допълни той.

Министър Димов каза, че по време на проверката на Районната инспекция се е оказало, че целостта на опаковките не е нарушена. „Така, че в момента не е опасно, но като цяло това не може да бъде там и трябва да бъде изнесено. Другият въпрос е къде ще бъде изнесено. Транспортирането на опасни отпадъци има строг регламент, строг режим на контрол. Ако той е нарушен, това отново отива в сферата на криминалното”.

В Нова Загора 22 хиляди души са принудени трета година да живеят в ужасната миризма от завода за биогаз на входа на града. Във връзка със завода за биогаз министър Димов заяви, че това е едно много модерно производство, което решава сериозен екологичен проблем, превръщайки много сериозен отпадък в енергия.

"От друга страна обаче, той по никакъв начин не трябва да нарушава комфорта на хората", допълни министърът.

„По закон ние имаме определени вредни емисии, които следим във въздуха. В С. Труд те непрекъснато са следени през последните години и не се надвишават. Там не попадат обаче миризмите. Разбрах, че на 19-ти или на 20-ти Общинският съвет ще се събира да гледа този случай. Това е локален проблем, който трябва да бъде решен”, каза Нено Димов.