Захариева: Приветстваме призива на Юнкер за България в Шенген

В крайна сметка България пази много по-добре външните граници от някои държави в Шенген

България е изпълнила всички изисквания за влизане в Шенген и се справя отлично с опазването на външните граници на ЕС. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в коментар за речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Тя подчерта, че страната ни трябва да участва в разговорите за изменение на правилата за влизане в Шенген, съобщи телевизия „Европа“.

„В крайна сметка България пази много по-добре външните граници от някои държави в Шенген. Предстоят разговорите за изменение на правилата и ние считаме, че трябва да бъдем част от тези разговори, така че ние сме щастливи, че той призова за пореден път, защото това не е за първи път и много се надяваме това поне по въздух и море да се случи до началото на следващата година“ подчерта Екатерина Захариева.

Тя категорично отхвърли възможността приетият на заседанието на министерския съвет миналата седмица Доклад за състоянието на националната сигурност на страната да доведе до разрив в отношенията ни с Русия и призова представителите на опозицията, които критикуват доклада да прочетат и становищата в миналогодишния документ.

„Миналогодишният доклад, който беше приет, горе-долу съдържаше същите констатации. Това не е нищо необичайно. Той е обективен, външен, основан на обективни факти и по никакъв начин не считам, че би могло да засегне отношенията с Русия. Напротив – те са добри, такива, каквито следваме като европейска държава и като част от НАТО. Призовавам ги да прочетат и миналогодишния доклад и да видят дали формулировките са различни. По-скоро са доста сходни“, отбеляза външният министър.

В доклада се посочва, че Русия е основна заплаха за страната ни по отношение на киберсигурността и военната безопасност в района на Балтийско, Черно и Средиземно море. Според документа усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширеният излаз на Черно море трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион.