Учени направиха възстановка на лицето на Мария Магдалена

Свят

13-09-2017, 17:19

Снимка:

bnt.bgВъзстановиха

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мария Магдалена била тракийка, Исус - посветен на нашите земи?

Те са взели са основа черепа от предполагаемите останки на светицата

Как е изглеждало лицето на Мария Магдалена? Примерен отговор дават френски специалисти, които са изработили триизмерен образ на светицата, информират от БНТ.
Така вероятно е изглеждала Мария Магдалена. Реконструкцията на лицето ѝ се показва за първи път в света, а уникалната изработка е дело на френски специалисти по медицинска антропология.
Те са взели са основа черепа от предполагаемите останки на светицата и без да го местят, са получили триизмерно изображение чрез над 400 снимки на място. Свещената реликва се намира в базиликата „Сент Максимин“ в планината Сент Бом, Южна Франция, където се смята че Мария Магдалена е прекарала последните си земни дни.
Филип Шарлие, антрополог: Върху повърхността на черепа бяха наслагани шаблонни кожа, мускули и мастна тъкан. Това е предположение за това как е изглеждало лицето на тази жена.
Провансалската легенда гласи, че прочутата сподвижница на Иисус Христос и пръв свидетел на Неговото възкресение, бяга с кораб от Йерусалим, където е преследвана, след като Божият син е разпънат на кръст. Мария Магдалена идва във Франция, на брега на Средиземно море, а пещерата ѝ става място за поклонение през Средновековието. 

Жан Гион, историк: За повечето историци степента на достоверност, че се касае именно за Мария Магдалена, е близка до нулата, защото няма никакво свидетелство, че тя е дошла в Прованс.
Незовисимо от това, изследователите биха могли да стигнат още по-далеч - например да установят геогргафския произход на останките чрез ДНК експертиза на косите.