Юнкер: Европа е от Виго до Варна, от Испания до България

Крайно време е България да стане член на Шенген

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер спомена днес няколко пъти България в годишното си слово за състоянието на ЕС, произнесено пред Европейския парламент в Страсбург.

Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Той настоя всички в ЕС да имат отговорност за опазването на външните граници на Общността. България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни сами в осигуряването на граничната сигурност, посочи председателят на ЕК.

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, коментира Юнкер. Той настоя потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на "първа и втора класа", а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

Юнкер се обяви против идеите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната. Той заяви, че всички страни в ЕС трябва да бъдат част от еврозоната и Шенген.

Не ни трябват нови институции на ЕС, посочи Юнкер. Той предложи занапред Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от един председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент. Юнкер се застъпи за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази надежда предварителното обявяване на кандидатите за председател на ЕК да се запази и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Едва шест минути преди края на словото си, продължило повече от час, Юнкер засегна въпроса с напускането на Великобритания. Той определи решението на мнозинството британци като "тъжно и трагично", но заяви, че това не е бъдещето на ЕС. Юнкер призова държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да се съберат през март 2019 г. в румънския град Сибиу, за да разговарят за бъдещето на Общността.