Радев награди с орден "Мадарски Конник" посланика на Черна гора - bulgaria.utre.bg

Радев награди с орден "Мадарски Конник" посланика на Черна гора

13 септември 2017, 14:53 | Мила Иванова
  • Снимка:
    president.bg

Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Черна гора в България Миломир Михалиевич

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Черна гора в България Миломир Михалиевич. Дипломатът получи държавното отличие за своя принос в развитието на българо-черногорските отношения и двустранното сътрудничество.
 
„България е първата страна, която призна независима Черна гора след Берлинския конгрес и една от първите, признали я след референдума за независимост през 2006 г.“, подчерта в изказването си Румен Радев.
 
Румен Радев благодари на посланик Михалиевич за неговата активна роля в подготовката на посещението на българския държавен глава в Черна гора по-рано през годината. „По време на своята визита в Черна гора се убедих, че нашите два народа са не само много близки по дух, но и споделят общ  стремеж за европейска и евроатлантическа интеграция“, допълни още президентът, според когото Черна гора е добър пример в региона, който се стреми да ускори своята европейска интеграция.
 
Румен Радев подчерта в словото си на тържествената церемония и приноса на посланик Михалиевич, за задълбочаване на двустранните отношения. „За времето на неговия мандат аз и моят предшественик имахме пет изключително полезни срещи с президента на Черна гора Филип Вуянович, което е пример за изключително интензивен политически диалог“, каза държавният глава.
 
От своя страна посланик Михалиевич благодари на президента Радев за оказаната чест да бъде удостоен с държавното отличие и за подкрепата, която страната му получава в процеса на европейска интеграция. „Единствено добросъседските отношения и сътрудничеството могат да гарантират сигурно бъдеще за нашите граждани“, заяви Миломир Михалиевич и изрази надежда, че доброто сътрудничество между Република България и Черна гора  ще  продължава да се развива така активно и в бъдеще.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета