Н. Петров: Поредното неспазване на правилата на ЦФЛД преля чашата

Причината е нещо, което постави дори мен в много деликатна ситуация

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров обяви, че до уволнението на д-р Тинка Троева, директорът на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), се стигна след като той е станал свидетел за пореден път на грубо неспазване на правилата на Центъра от нейна страна, регламентирани от правилника.

„Нещо, което постави дори мен в много деликатна ситуация. Става дума за едно малко детенце, много болно, което е в Германия и трябва да бъде трансплантирано, а майката да бъде донор. На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр да подпиша 120 000 евро, при положение, че не са изпълнени законовите изисквания тук. Най-вече две – че това дете първо трябва да е консултирано в наш трансплантационен център и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантация. Нито едното, нито другото е направено“, посочи министърът.

„Преимуществено детски чернодробни трансплантации се правят в университетска болница „Лозенец“. Резултатите са абсолютно съпоставими с тези на европейски клиники“, коментира министърът. Той добави, че детето, нуждаещо се от въпросната трансплантация, не е консултирано нито с директора на болница „Лозенец“ проф. д-р Любомир Спасов, нито с директора на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. д-р Никола Владов, въпреки че у нас това са единствените лечебни заведения, където подобна операция би могла да се извърши. Според Петров само специалисти от някой от двата центъра може да вземе решението дали трансплантацията може да бъде направена в България.

„С нито един от двамата не е консултирано. Те не знаеха за случая. И ние вървяхме след събитията. Проф. Спасов лично го помолих да изиска от Германия всички изследвания и документи, да го консултира по документи, да го впише в регистъра на Агенцията, та да мога аз да подпиша въпросния формуляр. Това се развива в рамките на събота и неделя. Тоест всичко да бъде законово – да помогнем на детето, което е първа задача, но да го направим по законния начин“, коментира още министърът.

Заради подобни грешки, 10 хил. евро са били изхарчени само за изследвания в Германия, въпреки че такъв преглед вече е бил извършен в България. Проф. Петров изказа съмненията си, че в клиниките в Германия се практикуват незаконни дейности, свързани с обявяване на различни цени за медицински услуги за България и другите държави. Опасението му се позовава на факта, че становищата на лекарите в Германия не се препокриват.

Въпреки това, детето ще бъде трансплантирано в Германия, тъй като съществува риск за живота му. Министърът е категоричен, че ако бъде върнато в България, то трябва да мине през всички медицински процедури, за да бъде осигурена правилната помощ за него.