Юнкер ще очертае приоритетите на ЕК пред Европарламента

Годишната реч на председателя на ЕК ще се фокусира върху постиженията на комисията през изминалата година

Новата парламентарна сесия на Европейския парламент ще бъде открита в Страсбург с годишната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз. Заседанието на Европейския парламент ще бъде открито от неговия председател Антонио Таяни, след което председателят на ЕК ще произнесе своето трето поред обръщение към депутатите.

Очаква се Юнкер да очертае петте възможности, залегнали в Бялата книга за развитието на Общността в следващите години. Годишната реч на председателя на ЕК ще се фокусира върху постиженията на комисията през изминалата година и позициите на ЕС по основни проблеми като миграцията, икономическия растеж и „Брекзит“ – ключовите теми, които засягат всички европейски граждани и определят посоката за развитие на Европейският съюз.

В речта си за състоянието на Съюза Юнкер ще отчете и постиженията на ръководената от него комисия до средата на мандата. Съгласно предварителната програма, изявления ще направят председателите на осемте политически формации, представени в Европарламента и ще посочат основните задачи до следващите избори за евродепутати през юни 2019 година.