Министър Петкова: Решение за проекта "Белене" ще има след доклада на БАН

Според нея документът ще даде отговори на много въпроси

Бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" ще се реши, след като излезе финалният доклад на БАН, каза днес в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри нов котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ "Девен", който е част от "Солвей Соди" ЕАД, предава БТА

Според нея документът ще даде отговори на много въпроси, включително дали има необходимост от нови мощности в българската енергийна система. Двата реактора, предназначени за Белене, ще пристигнат у нас до края на септември, най-късно началото на октомври, допълни Петкова. Тя припомни, че през години в този проект са инвестирани поне 3 милиарда лева. Министърът допълни, че след като БАН бъде готова с финалния си доклад, той ще бъде представен пред Министерския съвет и Народното събрание.

За евентуално разследване на корупционна схема за "Марица изток", поискано от вицепремиера Валери Симеонов, министър Петкова посочи, че сделката за доставка на варовик е проведена съгласно нормативната уредба през Българска стокова борса. Дори да има и най-малкото съмнение, трябва да бъде направена проверка, каза Петкова. Тя допълни, че според нея вицепремиерът Симеонов е подходил правилно и ако разполага с конкретни данни за нарушения, трябва да бъдат сезирани компетентните органи.

До края на тази седмица предстои още една среща с бизнеса за новия модел за определяне на цените за пренос и достъп до газопреносната мрежа, с който от 1 октомври "Булгартрансгаз" трябва да изпълни европейските изисквания, каза още Петкова. По думите й новата методика вече е разработена и утвърдена от КЕВР. Петкова уточни, че в момента комисията извършва преглед как е формирана цената на "Булгартрансгаз". Резултатите от проверката ще бъдат представени на предстоящата среща с бизнеса.