Порожанов: Отлично качество на гроздето тази година - bulgaria.utre.bg

Порожанов: Отлично качество на гроздето тази година

11 септември 2017, 14:39 | Мила Иванова
  • Снимка:
    МЗХГ

Лозаро-винарският отрасъл у нас е на много високо ниво, а към момента регистрираните винарски изби са над 260

„Очаква се преработеното грозде за вино през тази година да бъде над 200 000 тона“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри гроздобера в с. Черногорово, област Пазарджик. Той подчерта, че тазгодишната реколта е с отлично качество, което е предпоставка за добри вина. Положителна тенденция е и увеличаването на относителния дял на виното с по-висока експортна цена.
 
„Лозаро-винарският отрасъл у нас е на много високо ниво, а към момента регистрираните винарски изби са над 260, като постепенно нарастват“, каза още той. В България има над 660 000 дка лозя, като много от тях са направени или реновирани по европейски програми. Министърът отбеляза, че интересът към производството на вино в България расте. Основните външни пазари за българското вино са Русия, Китай, Великобритания и други.
 
Министърът Порожанов обясни, че в подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да направят преструктуриране на винените лозя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Региони