МЕ: Диверсификацията в доставката на природен газ е водещ приоритет

Местният добив има ключова роля за изпълнението на този приоритет

Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е водещ приоритет за правителството в енергийната област. Местният добив има ключова роля за изпълнението на този приоритет. Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов при откриването на две реновирани лаборатории в катедра "Електротехника" на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

Проектите са част от социално-инвестиционната програма на Shell Exploration and Production, залегнала в договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок 1-14 "Хан Кубрат" в Дълбоко Черно море.

По думите на заместник-министър Първанов, успешното провеждане на проучванията в Черноморския шелф ще има сериозно влияние за осигуряването на енергийни ресурси на конкурентни цени в полза на всички потребители.

Красимир Първанов акцентира и върху успешното партньорство между държавата, бизнеса и научната общност в полза на по-доброто образование на студентите, което е водещ фактор за конкурентоспособна икономика.