Изборът на председател на ВАС се следи внимателно от Брюксел

ВАС контролира актовете на властта, председателят е един от т.нар. "трима големи" в съдебната власт с мандат от 7 години и член по право на ВСС

Висшият съдебен съвет решава кой да оглави Върховния административен съд за следващите 7 години.
Изборът се следи доста внимателно от Брюксел. В последният доклад беше посочено, че това ще е едно от условията за евентуално отпадане на мониторинга.
За поста се състезават 2-ма върховни съдии - Георги Чолаков и Соня Янкулова. Заседанието започна с изслушването на Чолаков.
При представянето си пред съвета Чолаков каза, че ще работи за качествено административно правосъдие и подобряване на тълкователната дейност на ВАС. Също така говори за електронно административно правосъдие и за ефективна оценка на натовареността на съдиите във ВАС. Обеща да се отчита регулярно, ако бъде избран пред ВСС. А в отговор на главния прокурор коментира,че според него мястото на прокуратурата е в съдебната власт.

Това е едно от последните важни решения на този ВСС,чийто мандат изтича след по-малко от месец, затова имаше спор дали не е по-редно този избор да се проведе от следващия Висш съдебен съвет, който ще трябва да работи с новоизбрания председател на Върховния административен съд.
ВАС контролира актовете на властта, председателят е един от т.нар. "трима големи" в съдебната власт с мандат от 7 години и член по право на ВСС.
Кандидатурата на Георги Чолаков беше издигната от общото събрание на съдиите във Върховния административен съд. Той има подкрепата и на сегашния председател - Георги Колев и е смятан за фаворит в конкурса.
Като негова алтернатива беше издигната Соня Янкулова от трима членове на съдийската колегия във ВСС, които се числят към т.нар. "малцинство" в съвета.
Предстои изслушване на Соня Янкулова. За да има избран, един от двамата трябва да събере 17 от общо 25 гласа във ВСС.