ВСС избира нов шеф

За да бъде избран един от кандидатите, за него трябва да гласуват поне 17 от членовете на съвета

На първото си заседание след лятната ваканция Висшият съдебен съвет изслушва двамата кандидати за председател на Върховния административен съд – Георги Чолаков и Соня Янкулова. След това магистратите ще избират кой от двамата ще оглави за следващите 7 години.

Кандидатурата на Чолаков беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС. Той е шеф на второ отделение на съда и има подкрепата на сегашния председател – Георги Колев.

Соня Янкулова беше издигната от трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, които са част от т. нар. малцинство.

За да бъде избран един от кандидатите, за него трябва да гласуват поне 17 от членовете на съвета.

Срещу Чолаков през годините е имало два сигнала в прокуратурата, но и двата са получили отказ за разследване заради липса на престъпление, стана ясно по време на изслушването. Комисиите на съвета са установили, че няма разминаване между декларациите и имотното състояние на кандидата. Беше съобщено, че данните, изнесени за него в медиите са недостатъчни, за да се образуват проверки как е придобивал ниви по морето от местни жители. Пред съвета бяха прочетени хвалебствени становища за Чолаков, припомня изданието.