Васил Младенов: Доказах, че все още съм победител

Любимият ми тенисист е Давид Налбандиян от Аржентина

Васил Младенов спечели титлата на държавното първенство по тенис за мъже. Във финалната среща Младенов се наложи над Александър Лазаров с 3:1 сета. Успехът е изключителен за Васил, защото идва само няколко месеца след тежката операция, която претърпя на кръста. През миналата година Младенов триумфира и с титлата от държавното първенство в зала. Ето какво каза той за сайта на БФТенис:

-Честита титла, колко ценно за теб е да спечелиш държавното първенство?

-Тази титла беше много важна за мен поради доста фактори, които може би са били в сянка. Извървях доста дълъг път в последните 9-10 месеца, за да се завърна на корта след тежката операция, която претърпях. Тази победа беше прекрасна първа стъпка за мен и завръщането ми на корта след физическите и психически изпитания, които имах през последната година. Така че това значи много за мен, защото победих много добри играчи в този турнир и доказах, че съм все още победител и съм все още на високото ниво, което мога да показвам.

- Как оценяваш конкуренцията на турнира и кой беше най-тежкият ти мач?

- Конкуренцията през тази година на държавното първенство беше може би най-сериозната в последните години. Играха много добри български играчи на различна възраст - с различни умения и според мен всички състезатели бяха изключително мотивирани да покажат най-доброто от играта си. Всеки един мач беше труден, защото през последните няколко месеца направих доста промени и технически, и тактически и всеки един от мачовете ми на това държавно първенство беше една нова възможност, едно предизвикателство да покажа тези промени. Всеки мач бе труден, особено финала, където се игра три от пет сета. Във всеки един мач се раздадох на 100 процента, защото винаги уважавам съперника, който и да е срещу мен и знам, че трябва да играя на муксимума на възможностите си, за да постигна добър резултат.

- Как ти повлия спирането на мача заради лошото време?

- Не бих казал, че спирането на мача повлия негативно или позитивно, защото успях да съхраня концентрацията си и продължих да играя по същия начин и на същото ниво. Условията бяха малко по-различни, кортът беше малко по-друг и топките започнаха да летят малко по-бързо. Направих необходимите промени, но не мисля, че това по някакъв начин повлия на развоя на мача.

- Какво ще кажеш за формата на финала 3 от 5 сета ?

- Формата да финала три от пет сета е доста голямо предизвикателство и знаех, че няма да бъде лесно. Тук беше много важно да разпределя силите си, знаейки, че съм в добра физическа форма, за да мога да играя пет оспорвани сета. Вярвах на тялото си на 100 процента. Тази физическа подготовка, особено след операцията, оказа много важно влияние. Тук искам специално да благодаря на моя физиотерапевт Михаил Ненов, който ме вдигна след операцията и ме направи много по-силен физически.

- В началото на годината претърпя много тежка операция. Как събра сили да продължиш?

- Операцията беше много тежка, а точно когото получих контузията, се намирах в много добра физическа и тенис форма. За съжаление получих тази трамва, но трябваше да приема състоянието, в което се намирах. В началото мислех много какво предстои и тези мисли ме плашеха. Да кажа честно, знаех, че това ще бъде едно изпитание, но бях сигурен, че няма да преклоня глава пред предизвикателствата, които срещам по пътя си и че аз ще спра с тениса, когато аз реша ,а не когато обстоятелствата ме накарат. Това бяха едни много дълги пет-шест месеца, през които всеки ден ходих при физиотерапевта ми Михаил Ненов, който е изключителен професионалист. От психологическа гледна точка това беше много сложно, защото знаеш, че трябва всеки ден да правиш по една малка стъпка напред. Тези скучни упражнения за възстановяване вървят много бавно, но постоянството ме направи много по-силен физически и постоянен, така че отчасти съм благодарен, че трябваше да преодолея това препятствие. Още веднъж искам да благодаря на моя отбор и специално на физиотерапевта ми, че направиха всичко възможно да стана шампион.  

- На кой искаш да посветиш титлата от държавното първенство?

- Бих искал да посветя титлата от държавното първенство на моя отбор и на моя треньор Левар Харпър-Грифит, с когото започнах да работя от няколко месеца. Той ми помогна изключително в тактитическата и психологическата игра на корта. На треньора ми в България Мирослав Гергов и, разбира се, най-важното нещо - на моите родители. По-конкретно искам да посветя тази титла на дядо ми и баба ми, които винаги са вярвали в мен. Дядо ми Лев Михайлович Шулга е първият ми треньор и точно на него и на баба ми искам да посветя този много важен за мен трофей.

- Какво ти предстои до края на годината?

- В момента се намирам в Истанбул, където ще остана една седмица, за да тренирам с някои много добри играчи в Турция и да поддържам високото ниво на тенис. След това се връщам в София, за да преставям клуба си „Черно море Елит“ Варна заедно с Ивайло Трайков на държавното отборно първенство и там ще се раздадем докрай. Изключително съм благодарен на господин Огнян Илиев, който ми помага и ми дава възможност да играя турнири на международно ниво и винаги ме подкрепя. Затова съм винаги лоялен към него и към клуба. След отборното първенство бих искал да играя в няколко турнира от сериите „Фючърс“ и „Чаланджър“. Все още не съм избрал точните локации и точните дати, но мисля да започна в края на месец септември или в началото на октомври.

- Кой е твоят идол в тениса и на кой искаш да приличаш?

- Искам да приличам на себе си. Не бих искал да копирам никого. Аз съм си аз и това е много важно нещо, защото всеки от нас е неповторим. Изключителен пример за мен на тенис корта е Давид Налбандиян от Аржентина, който е любимият ми играч. Той е изключително разнобразен тенисист с много голям интелект със страхотни технически и тактически умения и той за мен умее всичко. Той е и човек, който поставяше Роджър Федерер в патови ситуации постоянно и за мен винаги е било удоволствие да гледам негови мачове.

- Освен тенисист си и музикант. Как върви музикалната ти кариера?

- Да, в свободното си от тенис подготовка време се занимавам с музика хип-хоп и RnB. Докато бях контузен след опeрацията се занимавах с уроци по вокално пеене и сътворих няколко интересни нови парчета и доста скоро ще излезе новият ми албум на руски. Иначе преди няколко месеца пуснах и една песен на български, която се казва „Ясна“.

- Как се съчетават тенисът и музиката?

- Тенисът и музиката за мен винаги са се съчетавали перфектно, защото нямат никакъв конфликт помежду си. С тенис се занимавам сутринта и през деня, а с музика най-често привечер и вечер, когато почивам след тренировки. Тенисът е физическо натоварване, а музиката е творческо, така че тези две сфери могат само да помагат и да се допълват и по никакъв начин не си пречат.

- Какво си пожелаваш за в бъдеще?

- Искам да си пожелая преди всичко здраве, защото това дълго отстъствие от корта ми показа колко важно е здравето и колко често ние не се замисляме, че това е най-важното нещо в нашия живот. Здраве за себе си и за цялото ми семейство. Също така искам да си пожелая да продължавам да срещам нови хора, запознанства, интересни ситуации и предизвикателства, защото това е животът за мен и искам да си го пожелая. Освен това на всички, които четат този материал, искам да пожелая здраве, защото това е най-важното нещо в живота.