Метеоролог: Отдръпването на морето е много опасно

В края на седмицата ще се занимаваме с урагана „Хосе”

„Отдръпването на морската вода, както стана при урагана „Ирма”, е много опасно”, коментира пред бТВ доц. Георги Рачев. По думите му има само две причини, поради които водата от морето или океана може да изчезне – цунами или тропичен циклон. „И при двата хората трябва да бягат навътре в сушата”, категоричен е Рачев.

„Водата се отдръпва, което означава, че след минути или часове тя отново ще нахлуе с приливна вълна”, пояснява метеорологът.

По думите му ураганът „Ирма” е необичаен заради огромните си размери – циклонът е около 600 км широк, като диаметъра на окото е около 30-40 км.

„Флорида в най-широката си част е 220 км и „Ирма” има възможност да поема топъл и влажен въздух от околните морета – това е двигателят на бурята”, пояснява Рачев.

Последните прогнози показват, че когато „Ирма” навлезе още по-навътре в сушата, което се очаква да се случи днес следобед, тя ще отслабне и ще се превърне по-скоро в тропична буря.

„В края на седмицата ще се занимаваме с урагана „Хосе”, но още утре ще забравим за „Ирма”. „Хосе” ще остане до към 20 септември и ще обуславя времето в източната част на мексиканския залив”, прогнозира Рачев.