МОН с нова наредба за връщане на учениците в час

По-малко административна тежест за учителите през новата учебна година

Днес е последният ден за публично обсъждане на новата наредба за приобщаващото образование. След като старата работи една година - стана ясно, че тя по-скоро затруднява административно учители и директори и не може да контролира агресията в училище. Затова министерството подготви нов проект, който връща част от старите правила в училище.
Преди три месеца в столичното 125-то училище имаше случай, който показа, че Наредбата не работи ефективно. Учителите се оплакаха, че наредбата за приобщаващото образование не работи - не могат да изгонят от час ученик, който пречи, родителят е превърнат в най-важната инстанция и са затрупани с писането на излишни документи за всяко дете, което се нуждае от подкрепа.
Заради всичко това министерството замени наредбата с нова. Просветното министерство е изчислило, че новата наредба ще намали административната работа на учителите 10 пъти. Тоест, ако в едно училище има 15 ученици, които се нуждаят от допълнителна подкрепа, досега за тях са се писали над 480 различни заповеди, с новата наредба се очаква тези документи да се сведат до около 45.
Отпада и изискването при санкция на ученика родителите да се уведомяват писмено. Това ще може да става с имейл. Ако родителят не реагира, процедурата няма да бъде спирана както досега.
Учителите имат и предложение - да има психолог и педагогически съветник във всяко българско училище. Наредбата не разписва това, а е крайно време то да бъде регламентирано и обвързано с допълнително финансиране.