Т. Биков: Отговорност на БСП е да лекуват раните, нанесени на 9 септември 1944 г.

И до ден днешен има хора, които почитат паметта на убитите си близки

Отговорност на настоящия политически елит, включително и от БСП, е да лекуват раните, нанесени на и след 9 септември 1944 г., а не да ги отварят наново. Това каза пред Агенция „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Тома Биков. По думите му левицата трябва да се бори за заличаване на разделението в обществото, появило се в този период, а не да организира и провежда честване.

„И до ден днешен има хора, които почитат паметта на убитите си близки. Когато има политическо насилие, в която и да е държава, остава много тежка рана, защото обществото бива разделено по изкуствен път на жертви и на палачи. Това се преодолява трудно и виждате, че вече 73 години след тази дата раните още са живи. Въпреки че времето отмива част от разделението, то продължава да бъде характерно и може би отговорността е на настоящия политически елит да лекува тези рани, а не да ги отваря наново. Лекуването обаче минава през една много точна оценка на събитията. БСП има огромна роля в това отношение, защото именно в ръцете на партията е да заличат раните“, обясни Тома Биков.

Народният представител от ГЕРБ подчерта, че за всяка работеща управленска структура са нужни политическа стабилност и обединено общество.