Кунева: Общественото внимание е насочено към еврофондовете

Това е дълга, търпелива, отдадена работа, за да може всеки български гражданин да разбере, че го засяга как се развива Европа

Необходимо е активно политическо, икономическо и финансово управление на страната ни съобразно европейските стандарти, а не само усвояване на средства. Това каза пред Агенция „Фокус“ Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси в периода 2014 – 2017 г., министър по европейските въпроси в 2 поредни правителства и бивш европейски комисар по защитата на потребителите.

Тя допълни, че трябва да се види прогресивна промяна, базирана на постъпилите европейски средства в държавата ни.

„Подчертавам, че фондове и помощ получават и „третите страни“ в Европа и Африка, затова въпросът не е само в тях. Тук искам да кажа, че у нас много трудно се поддържа интерес към политическия дебат в Европа, защото ние тотално сме ориентирани към фондовете и нищо друго не може да хване широкото обществено внимание. Това е дълга, търпелива, отдадена работа, за да може всеки български гражданин да разбере, че го засяга как се развива Европа и да знае кое е най-добре за региона. Аз ще извадя пред скоба и ще кажа, че все пак най-важно е Европа да съществува като съюз, защото това е абсолютната цел. Оттам нататък, ние трябва да си дадем сметка честно какво успяхме да направим, и не говоря само за усвояване на фондове“, посочи Меглена Кунева.

„Да, ще отговорите, че много българи учат в чужбина – чудесно, а колко чужденци дойдоха да учат в България?“, попита тя и допълни, че процесът е двустранен.

По повод предстоящата реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз Меглена Кунева обясни, че основните акценти ще са насочени към демокрацията в отделните страни и нейното спазване, възстановяването на икономиката, създаването на нови работни места, както и мигрантската криза и политиката, свързана с убежищата.