САЩ искат петролно ембарго на Северна Корея

Планува се налагане на забрана за пътуване на лидера на страната Ким Чен-ун и замразяване на авоарите му

САЩ ще опитат да прокарат нови, още по-сериозни икономически санкции срещу Северна Корея на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в понеделник. Вашингтон е обявил, че възнамерява да свика заседание за гласуване на проекторезолюция за допълнителни санкции срещу Северна Корея заради ядрената и ракетната й програма, предаде Ройтерс.

Според резолюцията САЩ искат Съветът за сигурност да наложи петролно ембарго на Северна Корея. Да забрани износа й на текстил и наемането на севернокорейски работници в чужбина. Планува се налагане на забрана за пътуване на лидера на страната Ким Чен-ун и замразяване на авоарите му. Не е ясно как биха гласували севернокорейските съюзници Китай и Русия, но висш американски служител изрази съмнение, че която и да е от двете страни би приела по-строга мярка от забрана на износа на текстил.

За да бъде приета, резолюцията трябва да получи подкрепа от девет гласа в 15-членния Съвет за сигурност и никой от постоянните членове – Великобритания, САЩ, Франция, Русия и Китай – да не й наложи вето.

Междувременно, Южна Корея и Япония обявиха, че се готвят за нови ракетни тестове от страна на Пхенян по случай националния празник на Северна Корея днес. Откакто Северът извърши последното си ядрено изпитание, властите в Сеул проверяват въздуха, земята и водите за възможни по-високи нива на радиация. Те откриха следи от радиоактивния газ ксенон, но все още това не е свързано със севернокорейските изпитания. Властите увериха, че „няма начин“ ксенонът да повлияе на населението или територията на Южна Корея.

Министърът на отбраната на Япония Ицунори Онодера не изключва нов ракетен пуск от Северна Корея по случай отбелязваната днес 69-годишнина от образуването на републиката. „Изхождайки от заявленията и действията на Северна Корея, такава вероятност не трябва да се изключва. Разбира се, важно е да се запази бдителност и в обикновените дни, но в миналото на 9 септември Пхенян проведе петото си ядрено изпитание“, посочи министърът.

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви на френския си колега Еманюел Макрон, че се надява Франция да изиграе „конструктивна роля“ за подновяването на преговорите със Северна Корея.

Двамата лидери са се разбрали по време на телефонен разговори относно необходимостта да се наложи по-голям международен натиск върху Пхенян, за да бъде заставен да се завърне на преговорната маса, съобщават източници от френското президентство.

Си Дзинпин е заявил, че „ядреният въпрос в Корейския полуостров може да бъде разрешен единствено по мирен път, включително чрез диалог и консултации“. По-рано тази седмица китайският президент проведе разговори относно КНДР и с президента на САЩ Доналд Тръмп и с германския канцлер Ангела Меркел.