Жертвите на земетресението в Мексико са над 60

Обявен е тридневен траур в памет на загиналите

61 вече са жертвите на мощното земетресение в Мексико. Спасителните операции в най-засегнатите щати продължават. Трусът със сила 8.2 по Рихтер е най-силният в страната от век насам.

В Мексико е обявен тридневен траур в памет на загиналите.

В най-засегнатите щати Табаско, Оаксака и Чиапас тече мащабна операция по издирването на оцелели. Успоредно върви и разчистването на отломките, възстановяване на електропреносната мрежа и инфраструктурата. Според последните данни ранените са повече от 200. Местните жители все още преживяват ужаса от люлеенето.

Най-пострадалите южни щати са и най-бедните и слабо развити, и мащабът на щетите тепърва ще се изяснява. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието посети Чиапас - един от най-засегнатите райони. В щата има населени места, чийто сграден фонд е сравнен със земята. А в столицата Мексико сити се опасяват, че вторичните трусове ще нанесат още щети.

Междувременно ураганът "Катя" достигна мексиканския бряг като буря от първа категория. По данни на американския Националният център за ураганите скоростта на вятъра, които бушуват в района, е 120 км/ч, очакват се поройни дъждове и опасни вълни.