EurActive: Естония прехвърля към България въпроса с Турция

Меркел отправи призива за преустановяване на преговорите за влизането на Турция в ЕС

Естония, която в момента заеме председателския пост на Съвета на Европейския съюз, заяви, че тази година няма да бъде взето никакво решение след призивите на германския канцлер Ангела Меркел за прекратяване преговорите за членството на Турция в блока. Това съобщава „Фокус“ като се позовава на информация от EurActive. Така отговорността за решението пада върху България, която поеме председателството от 1 януари 2018г.

Меркел отправи призива за преустановяване на преговорите за влизането на Турция в ЕС по време на първия и единствен телевизионен дебат, проведен на 3 септември: три седмици преди парламентарните избори.

„Не очаквам Европейския съюз да вземе каквито и да е решения по този въпрос тази година“, отбеляза външният министър на Естония Свен Миксер по време на срещата със своите колеги от блока.

Той подчерта, че трябва да се изчака публикуването на оценките на Европейската комисия, което ще се случи в началото на следващата година.

Българският министър-председател Бойко Борисов се представя като близък съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. България има дълга граница с Турция и би била изключително уязвима, ако Анкара промени политиката си и насърчи бежанците на нейна територия да се отправят на Запад, пише още EurActive.