ЕС осъди действията на КНДР, обмисля нови санкции

Първите дипломати на Европейския съюз обсъдиха решителни и общи действия спрямо действията на Северна Корея

Напрежението на Корейския полуостров и заплахите за глобалната сигурност след шестия ядрен опит на Корейската народно-демократична република (КНДР) бе основна тема в първия панел на неформалната среща на министрите на външните работи "Гимних" в Талин.

България е представлявана от заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Ръководителят на Европейската служба за външна дейност Федерика Могерини предложи на първите дипломати да обсъдят приемането на нови, по-строги санкции от страна на ЕС, които обаче да са съобразени така, за да не засегнат възможно най-малко населението на КНДР. Решението за прекратяване на ядрената програма може да е единствено мирно.

България и останалите държави-членки остро и категорично осъдиха действията на КНДР, включително ядрения опит на 3 септември 2017 г., които представляват пряка заплаха за международната сигурност. ЕС ще продължи активното си взаимодействие със своите международни партньори по въпроса. Пълното изпълнение на санкциите на ООН и ЕС спрямо Пхенян, както и предприемането на допълнителни мерки, ще остане остане приоритет.
България бе една от първите държави, която с изявление осъди остро шестия ядрен опит на КНДР на 3 септември т.г. Министерството на външните работи окачестви подземния взрив на водородна бомба като тежка провокация и сериозно нарушение на резолюциите на ООН, в изработването на които е участвала активно.

България системно подкрепя усилията на международната общност за денуклеаризация и установяване на мир и стабилност на Корейския полуостров. Министерството на външните работи следи с внимание развитието на ситуацията в региона.

На съвместен обяд на външните и военните министри от Европейския съюз бе обсъдена и интеграцията в областта на сигурността и отбраната. Сред основните въпроси бе Постоянното структурирано сътрудничество. Бяха подчертани и нови заплахи за сигурността като хибридните войни и кибер атаките.
На обяда присъстваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.  

В дневния ред на "Гимних", който продължава в естонската столица, са включени още Близкоизточният мирен процес и работните методи на Съвет „Външни работи”. Съвместно със страните-кандидатки за членство ще бъдат дискутирани предотвратяването и борбата с радикализацията и насилствения екстремизъм.