12 са потвърдените смъртни случаи, причинени от урагана Ирма

Ирма ще достигне до Куба тази вечер

Най-малко двама души са загинали при преминаването на урагана Ирма през Пуерто Рико. Това заяви в четвъртък вечерта Карлос Асеведо от Агенцията за действия при стихийни бедствия в тази американска територия, предаде Франс прес.
С това потвърдените смъртни случаи, причинени от урагана от пета категория Ирма на Карибските и Антилските острови, стават общо 12, посочва агенцията.
Ирма вече опустоши няколко карибски острова и е взел най-малко десет жертви, съобщи по-рано днес Националният център за ураганите на САЩ, цитиран от АФП.
В очакване на Ирма гражданската защита в Куба повиши в четвъртък нивото на тревога в седем провинции от централната и източната част на страната. Десет хиляди чуждестранни туристи на острова вече са настанени на сигурни места.
Френската министърка на отвъдморските територии Аник Жирарден съобщи снощи за обири, извършени пред очите й, докато участвала във въздушни наблюдения на островите Сен Мартен и Сен Бартелеми след преминаването на Ирма през региона.
Броят на жертвите на тези два острова, опустошени от бурята, остава неясен и днес. Вчера френският премиер Едуар Филип спомена за четирима загинали, после обаче Жирарден повтори данните, според които са осем, допълва АФП.
След Куба, където се очаква да пристигне тази вечер, Ирма изглежда ще се върне на югоизточното крайбрежие на САЩ, като удари най-напред Флорида, после Джорджия и Южна Каролина, сочат прогнози на Националния център за ураганите на САЩ. Той предвижда приливи с 8 метра над нормалното и "риск от смъртоносни наводнения" през следващите 36 часа, отбелязва агенцията.