Макрон иска сериозна реформа в ЕС - bulgaria.utre.bg

Макрон иска сериозна реформа в ЕС

08 септември 2017, 10:54 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikipedia

Имаме нужда от смела Европа, за да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците

Европа рискува да стане подвластна на Kитай и САЩ, освен ако не засили суверенитета си и не стане по-демократична, заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

В реч, изнесена символично на хълма в Атина, където древните гърци са създали демокрацията преди няколко хиляди години, Макрон заяви, че континентът е изправен пред разруха без радикална реформа на управлението му.

„Имаме нужда от смела Европа. За да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците, вярвам в един европейски суверенитет, който ни позволява да се браним и да съществуваме“, каза Макрон на хълма Пникс под Акропола.

Макрон обяви, че ще разкрие пътна карта за ЕС след няколко седмици, след парламентарните избори в Германия на 24 септември. Френският президент призова европейските лидери да се договорят до края на годината за организиране на публични дебати през първата половина на 2018 г.

„Не искам един нов европейски договор да се обсъжда на закрити врата, в кулоарите на Брюксел, Берлин или Париж”, заяви той. Тези дебати, или „демократични конвенции”, които Макрон предложи в предизборната си кампания, ще помогнат да се положат основите на Европа за следващите 10-15 години.

Френският президент също заяви, че подкрепя идеята 78-те места на Великобритания в Европейския парламент да се дадат на общи представители на ЕС, които да се изберат от всички граждани на съюза след брекзит.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят