Нараства броят на жертвите на заметресението в Мексико

Свят

08-09-2017, 10:49

Снимка:

twitter

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

8 по Рихтер разлюля Мексико

Президентът Енрике Пеня Нието нареди евакуация

Нараства броят на жертвите на опустошителното земетресение разлюляло Мексико днес. По непотврдена информация те са достигнали 5 души. По-рано Министерството на вътрешните работи съобщи за двама загинали в щата Чиапас.
Епицентърът е бил в Тихия океан, на 165 километра западно от град Тапачула в южния щат Чиапас, недалеч от границата с Гватемала. Трусът е бил на 35 километра дълбочина. Вторичните трусове, които са последвали са със степен 6 - 7 по Рихтер.


Сградите се разлюляха около полунощ чак в столицата Мексико, на повече от 1000 км на север, където стотици хора напуснаха в паника домовете си и излязоха на улиците по пижами.
Тихоокеанският център за предупреждение за цунами съобщи за 70-сантиметрови вълни, залели мексиканския бряг. В следващите три часа е възможно опасни вълни да залеят тихоокеанските брегове на Мексико, Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас и Еквадор. Няма опасност от цунами за западния бряг на САЩ.
Предупреждението за цунами все още е в сила. Междувременно президентът на мексико Енрике Пеня Нието нареди евакуация от най пострадалите райони.


Агенцията за гражданска защита каза, че това е най-силното земетресение в Мексико от 1985 г., когато мощен трус с магнитуд 8,1 погуби над 10 000 души.