Хакери засегнаха личните данни на 143 милиона души в САЩ - bulgaria.utre.bg

Хакери засегнаха личните данни на 143 милиона души в САЩ

08 септември 2017, 09:42 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

Американска кредитна фирма стана жертва на хакерска атака

Американската кредитна фирма Екуифакс (Equifax) обяви, че е станала жертва на тежка кибератака, която може да е засегнала 143 милиона американски клиенти, което е почти половината от населението на САЩ, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Екуифакс е открила проблема на 29 юли и „незабавно е реагирала“ като е поискала разследване от фирма за компютърна сигурност за оценка на щетите, съобщи компанията в изявление.

По ирония на съдбата Екуифакс е специализирана именно в защитата и анализа на лични и финансови данни на клиенти, които искат кредит от банка или кредитна организация в цял свят. В сайта си Екуифакс обещава да защити клиентите си от кражбата на самоличност.

„Хакерите са се възползвали от пролука в защитата на американски сайт, за да получат достъп до някои досиета между средата на май и юли. Инцидентът е засегнал потенциално около 143 милиона клиенти в САЩ“, уточни Екуифакс. Според компанията хакерите са се сдобили с имена, адреси, рождени дати, номера на социални осигуровки и в някои случаи с номера на шофьорски книжки, все данни, които могат да се използват за кражба на самоличност.

Освен това са били откраднати номерата на кредитните карти на 209 000 американски клиенти, както и поверителни документи за кредитите на 182 000 души.В по-малка степен са засегнати и клиенти на Екуифакс в Канада и Великобритания.

Екуифакс е със седалище в Атланта, щата Джорджия. Фирмата анализира данните на над 820 милиона физически и над 91 милиона юридически лица в цял свят, се казва в сайта й. Тя работи в 24 страни и в нея работят около 9900 души.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят