Р. Арнаудова: Лазар Влайков не е говорил с прокурор

Окръжният съд в Пазарджик днес ще гледа постоянната мярка за неотклонение на Влайков

Разследването за убийството във Виноградец е в начална фаза – назначени са множество експертизи, но нито една не е изготвена. Това коментира в ефира на бТВ Румяна Арнаудова, говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров.

По думите ѝ от разпечатките на телефоните на Влайков е станало видно, че той не е провеждал телефонен разговор с районния прокурор на Пазарджик, но е възможна интернет комуникация – това ще може да бъде установено след експертно проучване на трите телефона, които Влайков е използвал.

Окръжният съд в Пазарджик днес ще гледа постоянната мярка за неотклонение на Влайков.

Според прокуратурата съществува реална опасност Влайков да се укрие или да избяга зад граница, ако бъде пуснат от ареста. „Към този момент за нас няма категоричен отговор кой е произвел фаталния изстрел във Виноградец – това ще разберем като получим ДНК-експертизата и техническата експертиза. Трябва да си свършим работата, към този момент доказателствата не са достатъчни”, посочи Арнаудова.

„Нямаме информация за това да е имало предишни инциденти с Влайков, за които не е съобщено в полицията. Имало е разследвания срещу Влайков – две, които са били прекратени. По тях главният прокурор разпореди проверка”, каза още тя.

Арнаудова посочи още и че към този момент няма данни и доказателства за разпъван „чадър” над Влайков.

Относно самоубийството в Стрелча Арнаудова заяви, че прокуратурата няма отговор на въпроса дали то е свързано с опасна игра. „Нямаме отговор на това, надяваме се след изследването на телефона и компютъра да узнаем какви са били неговите контакти. Експерти от ГДБОП правят проверки и анализи, до този момент не разполагаме с данни детето да е било повлияно от някаква игра. Вчера видеофайловете от телефона му са били предоставени на баща му”, посочи Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор коментира и казуса с Калин Митрев. Главният прокурор се е самосезирал по публикациите в различни медии и разпореди проверка на данните, които ще се установяват – за пране на пари и данъчно престъпление.