Прокуратурата обвини Лазар Влайков в непредумишлено убийство

В Стрелча четирима психолози работят с родителите на самоубилото се 11-годишно дете

Окръжна прокуратура - Пазарджик, е повдигнала обвинение на Лазар Влайков заради това, че на 31 август срещу 1 септември не е взел необходимите мерки за сигурност, свързани с личното му оръжие, и от това е последвала смърт на друго лице, съобщиха от държавното обвинение.

Обвинението срещу бившия общински съветник от ГЕРБ е свързано с инцидента в село Виноградец, при който по време на рожден ден с пистолет бе убит собственика на заведение. Знае се още, че преди това са били произведени множество изстрели със същото оръжие. Разследването за това кой е произвел изстрела причинил смърт, все още продължава.
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Според доказателствата по делото се касае за непредумишлено убийство, т.е това не е целян резултат от извършителя на престъплението, но законът квалифицира подобно грубо нарушаване на правилата, които и законите, и различни подзаконови нормативни актове са посочили, че следва да се спазват за да се гарантира сигурността на живота и здравето на лицата ."

Четирима психолози от Института по психология на МВР са в Стрелча и работят с родителите на самоубилото се 11-годишно дете, съобщи още Румяна Арнаудова.
Специалистите вече са започнали психологически изследвания на близките на 11-годишното дете, което се самоуби с ловната пушка на баща си. „По случая са назначени съдебно-медицинска, балистична, химическа, дактилоскопска експертизи. Освен това е назначена и комплексна психологическа експертиза, която ще бъде изготвена от 4-та специалисти“, добави Арнаудова. Тя обясни, че в Стрелча са командировани и двама прокурори от отдел "Специализиран“ на ВКП, които ще направят допълнителен анализ на доказателствата.


"За сега нямаме отговор на въпроса защо и при какви обстоятелства детето е взело решение да се самоубие“, коментира Арнаудова. Тя уточни, че са назначени видеотехнически експертизи на иззетите телефон и лаптоп, принадлежали на 11-годишното момче.
"От специалисти от ГДБОП ще бъде направено изследване и на неговия фейсбук профил. В телефона на детето са открити два видеофайла, които на практика са послание към родителите му. Детето се е сбогувало с тях“, каза Арнаудова и допълни, че родителите още не са ги видели и не е коректно да се оповестява тяхното съдържание.