Тони Зетова: В по-силната група сме, явно вдъхваме респект

Волейболистките гонят първата осмица на Световното за жени до 23 години

Националният отбор по волейбол на България за жени до 23 години заминава утре, 8 септември за участието си на Световното първенство в Словения (10-17 септември). Мондиалът ще се проведе по експериментални правила, като се играе до четири спечелени гейма от седем възможни. В отделните части се играе до 15 спечелени точки. Тимът ни е в по-силната група „В“ в Любляна, заедно  отборите на Бразилия, Япония, Турция, Куба и Кения. В първия си мач от групата волейболистките ни започват срещу Япония, който двубоят ще бъде на 10 август от 21:00 ч (б.в),съобщи БФ Волейбол.

Ето какво каза старши-треньорът на тима Антонина Зетова за новите правила и съперниците.

„Очаквахме, че ще бъдем в по-слабия поток на шампионата, но домакините са ни сложили в по-силната група. Явно се страхуват от нас, вдъхваме респект. Очакват ни тежки мачове, но на Световно първенство лесно няма“

Първият мач на националките е срещу състава на Япония, който обаче остава непознат за нашия тим. "Явно азиатските отбори много ревностно се пазят един друг, тъй като засега имаме само един мач на Япония на разположение, който успяхме да изгледаме . Очакваме да получим още един мач днес, но като цяло предвид новата формула на първенството нямаме голяма представа как ще играят нашите съперници".

Относно кои според нея са основните фаворити на първенството, Зетова заяви: "На последното Световното Япония, Бразилия и Турция играха във финалната четворка. Така че всички силни отбора са в нашата група. Това обаче не означава, че има изявени лидери. Според мен с тази нова система, фаворити няма. Смятам, че могат да се получат много изненади. Всичко зависи от конкретния ден и мач, тъй като геймовете са много кратки. Свикнали сме да играем до три спечелени гейма, а сега се получава така, че след третият спечелен гейм мачът не е свършил и трябва да се играе още. Концентрацията ще бъде основен фактор в двубоите. Няма да казвам, че ще дадем най-доброто от себе си, защото за това отиваме. Излизаме да се борим за всяка точка във всеки гейм. Смятам, че момичетата израснаха много през последната година. С изиграните контроли до сега срещу Турция и женския национален отбор на България го показаха и се надявам да демонстрират тази увереност и на Световното“.



Националният отбор по волейбол на България за жени до 23 години гони място в първата осмица на предстоящото Световно първенство в Словения. Шампионатът ще се проведе от 10-и до 17-и септември в Словения. Тимът ни е в по-силната група „В“ в Любляна, заедно  отборите на Бразилия, Япония, Турция и Куба. В първия си мач от групата волейболистките ни започват срещу Япония, който двубоят ще бъде на 10 август от 21:00 ч (б.в)

„Влизане сред първите осем в света е цел, поставена, от федерацията. Моята лична цел е да се борим във всеки мач за всяка спечелена точка.“, коментира Тони Зетова.

Мондиалът ще се проведе по експериментални правила, като се играе до четири спечелени гейма от седем възможни. В отделните части се играе до 15 спечелени точки. Друга новост е, че нямаш право да влизаш в игрището при изпълнение на начален удар.



„Направихме вече няколко такива мача, видяхме, че е малко по-специфично, малко по-неудобно, по-различно от нормалния стил на игра. Геймовете свършват бързо. Настроен си след като спечелиш третия гейм, че си победил. А изведнъж се оказва, че не си и трябва да играеш още. Това е много различно и изисква друга настройка. Затова може да има изненади във всеки мач. Въпреки малкото време за подготовка обаче си мисля, че нещата започнаха да придобиват някакъв облик."

Волейболистките ни вече изиграха две контроли с Турция по новите правила, като новите правила изискват пълна концентрация, изразиха мнение състезателките.

"Геймове протичат много бързо, като един може да свърши за миг. Разковничето там може би ще е около десетата точка, докато при нормалните геймове е след 20-а. За мен лично тези правила са по-трудни, сподели Силвана Чаушева.

Капитанката на тима Гергана Димитрова, която не бе с тима по време на контролите в Турция поради участие с женския национален отбор изрази сходно мнение:"Според мен е грешно да се изпробва тази система точно на Световно първенство, предвид значението на подобен турнир. Ако не си достатъчно концентриран геймът може да свърши за броени минути и докато се нагодиш към съперника, мачът може вече да е свършил“.

Тимът ни заминава за Словения утре, 8 септември. Волейболистките ни отпътуват с полет за Анкара в 10:00 ч, като ще бъдат на летище „Софя“ около 08:00 ч.