Горанов: ЕБВР да реши казуса по повод публикациите за Калин Митрев

Българското правителство номинира и предлага, но не избира алтернативния директор на ЕБВР

Извън правомощията на правителството е да уволни Калин Митрев. Това каза на брифинг финансовият министър Владислав Горанов след днешното заседание на Министерския съвет.
"Във връзка с големия интерес от последните дни заради публикация в немската и английската преса, в които се намесва името на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Митрев. Той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи е извън този, в който той е бил представител на българската страна в банката. Това се потвърждава от посочените периоди в медиите за постъпилите доходи. В позицията си г-н Митрев заявява към правителството, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Нещо, което можем лесно да установим със съответната проверка в регистрите на НАП“, коментира Горанов.
Финансовият министър уточни, че са коментирали в правителството ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна Калин Митрев.
"Българското правителство преди да вземе окончателна позиция ще изисква с писмо позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие. След получаване на реакция от страна Европейската банка за възстановяване и развитие, ще оформим нашата позиция. Българското правителство номинира и предлага, но не избира алтернативния директор на Европейската банка за възстановяване и развитие“, каза той и добави, че: "В този смисъл, ако очакванията са, че ние можем с решение на правителството да уволним г-н Митрев, това излиза извън нашите правомощия“.
Българското правителство може да изрази позиция към банката по отношение на едни или други действия на Калин Митрев. На този етап от това, което сме получили като позиция от негова страна, не виждаме нарушения на българското законодателство, обясни още Горанов.
"Затова изчакваме да видим позицията на Европейската банка за развитие и възстановяване, като се въздържаме от предварителна реакция, преди да знаем тяхната оценка. В обясненията, които г-н Митрев даде към правителството се твърди, че управителните органи на Европейската банка за възстановяване и развитие нямат съображение и притеснение по отношение на медийните публикациите, които се определят от някои като скандални. Затова и ние ще изчакаме официално позицията на банката към българското правителство, за да оформим нашето окончателно решение“, коментира Горанов. По думите му българското правителство не може да уволни г-н Митрев, тъй като той не е служител на българското правителство.
"Той е номиниран от България като директор в банката и само органите ѝ могат да предприемат съответните действия срещу него, ако преценят, че по някакъв начин са нарушени правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие. На този етап нашата реакция ще бъде да изпратим официално писмо от правителството до Сума Чакрабарти, в което да поискаме позицията банката по изнесените факти и твърдения за някакви некоректни действия от страна на г-н Митрев и преди това няма да изразяваме друга позиция“, каза още финансовият министър.
В началото на седмицата няколко европейски медии публикуваха информация от съвместно разследване, според която правителството на Азербайджан е изпрало 2,9 милиарда долара през 4 "кухи” британски компании между 2012 и 2014.
Според публикациите част от средствата са плащани на европейски общественици и журналисти за лобиране в полза на режима на Илхам Алиев. Пак според публикациите през британските компании на Калин Митрев са платени 425 000 евро за консултантски услуги.