Жертвите на урагана Харви наброиха 70

Повечето от фаталните случаи са станали при прекъсвания на тока

Жертвите от предишния ураган Харви, който опустоши четвъртия по големина град в САЩ - Хюстън, и значителна част от щата Тексас, са вече най-малко 70 души, съобщиха щатски служители.

Причини за гибелта на загиналите са удавяния, затискане от паднали дървета, болестни усложнения в резултат на природните условия. Повечето от фаталните случаи са станали при прекъсвания на тока. Най-много да смъртните случаи в окръг Харис, в който е и Хюстън.

Експертите са на мнение, че като се има предвид мащаба на бедствието, изненадващо е, че жертвите не са много повече, както би могло да се очаква при ураган с такава разрушителна сила. За намаляването на броя на жертвите много е помогнало и правилното отчитане на уроците от предишни подобни бедствия.

Изградените специални съоръжения около болниците са помогнали да няма аварийни изключвания на тока, което е спасило много лежащо болни там. Спасителните и издирвателни екипи са били разположени близо до най-уязвимите крайбрежни райони още преди връхлитането на урагана. Властите в Хюстън не призоваха за масова евакуация в района, населен с 6,5 млн. души, което е предпазило от масово излизане по магистралите за бягство на стотици хиляди хора, така те се спасили от заливане на много основни пътни артерии в резултат на проливните дъждове.

Президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са дарили 1 млн. долара на 12 организации, оказващи помощ на жителите на Тексас, пострадали от Харви, съобщи снощи пресслужбата на Белия дом. Двамата лично избрали групите, наблюдавайки действията им по време на бедствието. Някои структури били включени в списъка по препоръки на журналистите, посочва АП.

През същото време, ураганът Ирма нанесе огромни щети в Карибско море. Малкият карибски остров Барбуда е разрушен почти напълно и вече има поне един загинал. Щетите се оценяват на 150 млн. долара.

Шест са вече жертвите на северната част на съседния остров Сен Мартен, която принадлежи на Франция. Според местните власти 95% от френската част на острова, където живеят 37 хиляди души, е разрушена.

Във Флорида вече се предприемат мерки в очакване на Ирма. В Мексиканския залив край бреговете на Мексико набира мощ нова тропическа буря - Катя, която от вчера вече е категоризирана като ураган с ветрове от 120 км/ч и се очаква да се засили още през следващите 48 часа. А далеч на изток в Атлантическия океан друга тропическа буря - Хосе, също придоби силата на ураган, съобщава БНТ, позовавайки се на БТА.