Караниколов: До края на другата седмица ще е готов анализът на „Дунарит“

След извършване на плащането от „Дунарит“ са изпратили благодарствено писмо

До края на другата седмица ще е готов анализ на плащанията и задълженията на „Дунарит“ и тъй като към КТБ има много свързани кредити, проверяваме каква е стойността им и към кого са насочени те. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде Агенция „Фокус“.

„Относно това, което беше казано, че Държавна консолидационна компания (ДКК) е платила цената или закупените кредити към някакви дружества, искам да информирам, че ДКК е платила на синдиците на КТБ. Парите са влезли в масата на несъстоятелността и няма законова процедура, по която тези пари да излязат оттам за някой, различен от кредиторите. Тези пари са на синдиците на КТБ и от тях ще бъдат удовлетворени кредиторите на банката“, каза още министър Караниколов.

Той обясни, че след извършване на плащането от „Дунарит“ са изпратили благодарствено писмо до министър-председателя и Министерството на икономиката. “Въпреки всичко последваха няколко странни за мен акта. Първо, беше внесена искова молба, с която не се признава плащането, въпреки че беше извършено. След това получихме искане да се оттегли вписването на търговското предприятие. Едното противоречи на другото. И към момента заради внесения иск съдът спря производството за вписване в залог на търговското предприятие – т.е. преди да бъде продължена процедурата ДКК няма как да оттегли заявлението за кредит“, каза Караниколов.

„В медиите излезе информация, че ДКК е направила изискуемо вземането, но то не е вписано и няма как да стане изискуемо. Имахме готовност то да бъде разсрочено, а не да се плаща веднага с оперативни средства от „Дунарит“, въпреки че вчера се появи информация, че парите са платени от друго място. Но работа на Финансово разузнаване е да разбере откъде са парите“, обясни министърът.