Просвета: Електронните учебници са средство за модернизиране на учебния процес

Те са и три пъти по-евтини

Електронните учебници се използват главно в училище, не вкъщи. Това каза в ефира на БНТ мениджърът на издателство "Просвета" Владимир Кръстев. Той добави, че се правят в доста опростен вариант, за да могат учителите да ги ползват без проблем. Освен това издателството прави и обучения за ползването им.

"Видео филми и интерактивни упражнения са основните предимства на електронните учебници", открои Кръстев. Освен че са по-съвременни, са и три пъти по-евтини, но основните проблеми на училищата са свързани с притеснението на по-възрастните учители да ги използват.

"Техника при нас има, но много от колегите се притесняват да не я счупят, по-възрастните се притесняват. Преодоляването на това ще изгуби доста време. Освен електронните учебници съществуват и електронни платформи, които са и по-забавни, по-интересни за децата", обясни директорът на 119 СОУ Диян Стаматов.

Стаматов добави, че учениците все по-често не носят вече учебници в раницата си, а използват електронни варианти, затова и трябва издателствата да мислят в тази насока и да промотират съвременните технологии, за да има успехи в областта на образованието.

От издателство "Просвета" поясниха, че електронният учебник не заменя учителя, а е допълнение и средство за него, за да ободри и осъвремени учебния процес.