34-ия военен контингент започна изпълнение на мисията си в Афганистан

Военнослужещите от 34-ия военен контингент приеха отговорности по изпълнението на задачи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан

Тържествена церемония по предаване на отговорностите по изпълнение на задачите от 33-ти на 34-ти български военен контингент, участващ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, се състоя в базата на българския контингент в Кандахар.
 
В присъствието на председателя на комисията по ротацията на контнгентите полковник Никола Митев – началник на отдел „Операции“ в Съвместното командване на силите, бе извършено предаване на бойното знаме от командира на 33-ти контингент полковник Христо Атанасов на командира на 34-ти контингент полковник Светослав Халваджиев.
 
Официални гости на мероприятието бяха командирът на Командване Юг бригаден генерал Чарлз Арис, заместник-командирът на командване Юг полковник Тоби Магзиг и началникът на щаба на Командване Юг полковник Даниел Куик, както и представители на коалиционните партньори, с които си сътрудничи и взаимодейства командният състав на българския контингент.
 
Тридесет и четвъртият български контингент е в състав от над 100 военнослужещи. В неговата структура са включени национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В отговорностите на националния елемент е непосредственото командване и контрола на целия български контингент. Групата за охрана изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар. Екипът от съветници изпълнява задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност. Щабните офицери  изпълняват задачи в щаба на мисията на НАТО в съответствие с длъжностите, на които са назначени.