България и Румъния: Приветстваме обединение на пазарите за електроенергия

България и Румъния обсъждат споразумение между електроенергийните оператори за предоставяне на аварийна помощ

Българският и румънският електроенергиен оператор обсъждат възможността за подписване на споразумение за предоставяне на взаимна аварийна помощ за обезпечаване на енергийните им системи. За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и румънският й колега Тома-Флорин Петку, съобщиха от Министерството на енергетиката.
Предстоящото председателство на България и Румъния на Съвета на Европейския съюз, съвместното сътрудничество в областта на електроенергийния и газовия сектор са били сред темите, обсъдени днес по време на провелото се шесто заседание на съвместната работна група в сферата на енергетиката между България и Румъния.
"Енергийното сътрудничество между страните ни е на много добро равнище, както в сферата на природния газ, така и в електроенергетиката. Сигурността на енергийните доставки е сред основните приоритети на Европейския съюз, заложена е като приоритет и в управленската програма на настоящето българско правителство", е казала министър Петкова по време на срещата. Българският и румънският енергиен министър са били категорични, че с въвеждането в експлоатация на интерконектора България - Румъния страните са дали отличен пример за изпълнение целите на Европейския енергиен съюз. Междусистемната газова връзка е важна както за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, така и за развитието на пазара на природен газ в региона, са допълнили още те. Румънският министър Петку е информирал, че в края на годината ще бъде завършена компресорна станция "Подишор", което ще позволи функциониране на проекта в неговата цялост.
В рамките на българо-румънската работна сесия е била обменена информация и по отношение напредъка в офшорното проучване на нефт и природен газ в Черно море. От румънска страна е бил проявен интерес за доставка на количества природен газ от местен добив в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система.
Двете страни са приветствали възможността за обединение на пазарите за електроенергия.
Във връзка с завишените изисквания на Европейския съюз по отношение на големите горивни инсталации, министър Петкова е запознала румънския си колега с процеса по искане на дерогация. България и Румъния ще заемат обща позиция пред Европейската комисия, така че да се даде възможност за продължаване работата на въглищните централи.