КЗП готви програма, с която да информира търговците

Броят на некоректни търговци е намалял, спрямо 2016 г.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) стартира програма, която цели да работи с търговците, като най-вече ще ги информира за изискванията на законодателството. Това заяви в ефира на България он еър председателят на Комисията Димитър Маргаритов, който посочи, че голяма част от нарушенията се извършват заради непознаване на правилата, както например при бързоразвиващата се онлайн търговия.

Той направи обобщение на проверките на Комисията през летния сезон, като цифрата сочи над 10 хил. проверени обекти след сигнали на граждани, от жалби, както и по програмата на КЗП "Лято 2017". "3, 500 от тях са по Черноморието, като там сме съставили около 400 акта за различен тип нарушения", информира Маргаритов.

Той отбеляза, че броят на некоректни търговци е намалял, спрямо 2016 г.

Запитан какво трябва да правят потребителите, които са заплатили за една услуга, но условията не отговарят на обещаните в брошурата, председателят на КЗП отговори: "Както, когато си купите дефектна стока, така също и когато получите такава услуга - вие имате право на рекламация. Най-напред трябва да се отправи претенция към самия търговец. Ако той откаже съдействие, тогава се намесваме ние и извършваме проверка. Ако установим проблеми, налагаме санкция и потребителите имат право на обезщетение след актовете, които бихме издали", съобщи Димитър Маргаритов.

Маргаритов предупреди, че летният сезон не е приключил и КЗП продължава да присъства с проверки.