Цветанов: Нефалшивите новини издигат имиджа на една партия

Председателят ще бъде избиран от всички 240 депутати

Няма никаква предпоставка за вот на недоверие. Това коментира в ефира на Нова Телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Това е част от стратегията за фалшивите новини. Преди председателството да имат усещането, че държавата ни не е стабилна”, заяви Цветанов. Като добави, че икономиката отчита растеж.

„Опозицията е в правото си да показва, че има характер. Но аз ще им кажа – нефалшивите новини издигат имиджа на една партия. Трябва да има дискусия по важните предложения на мнозинството. Или ако нямаш позиция, предлагай алтернатива”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ. „Искат да изместят напрежението, което имат вътре в партията”, добави той.

Той коментира и антикорупционното законодателство, което предлага ГЕРБ. Цветанов поясни, че от партията предлагат ръководството на бъдещата агенция, която ще бори корупцията, да се избира от парламента. „БСП коментират законопроектът, който беше в първоначалния вариант 2015 г., когато се обсъждаше и когато беше възможността Министерски съвет да определи председателя на Агенцията за борба с корупцията. Това, което в момента имаме като обсъждане и това, което беше направено като дискусия на 1 септември е, че председателят ще бъде назначаван от българския парламент, а парламентът не се ръководи от Бойко Борисов, а от всички 240 народни представители“, коментира Цветан Цветанов.

"Президентът няма конституционната компетентност да избира председател на Агенцията за борба с корупцията, БСП си правят политически пиар", каза още той.

По думите му, когато бъде избран председателят, зам.-председателят и членовете на съответния орган ще бъдат предложение на председателя и ще бъдат гласувани от българския парламент. „Това е същата хипотеза за разделението на властите. Президентът няма тази компетентност по Конституция да избира председател. Не че сме против това намерение. Това е чист политически пиар, за да може и БСП да кажат: „И ние сме за борба с корупцията“, допълни той.